top of page
Search

Portfolio karjera

Pēdējā grāmata, kuru izlasīju bija Džefa Goinsa “Art of work” [1]. Ne grāmatas zinātniskā, ne literatūras vērtība nebija diez ko augsta, un es jau domāju, ka neko par to nerakstīšu. Tomēr. Intensīvais darbs pēdējā laikā (nu kopš septembra, kad vasaras režīms beidzās) un tumši novembra vakari, lika man meklēt atelpu Netflix Ziemassvētku filmu piedāvājumā. Noskatījos 2 – “Christmas made to order” [2] un “My Christmas Inn” [2] . Un, jā – kas gan varētu būt kopējs karjeras vadības grāmatai un izklaidējošām Ziemassvētku filmām? Atbilde – tās reklamē portfolio karjeru.


Kad es dzirdu vārdu “portfolio” manā galvā ataust aina ar skaistām modelēm (viena no manām pagaidām nerealizētajām karjerām), kuras rokās tur melnas mapes, kurās ir ļoti skaistas viņu fotogrāfijas – modeļu portfolio. Vēl vārdu portfolio esmu dzirdējusi pārdevēju sarunās, kas viens otram stāsta par saviem klientu portfolio. Vārdu sakot, portfolio ir kaut kas, kas rodas daudziem maziem gabaliņiem esot saliktiem kopā. Kembridžas vārdnīca terminu “portfolio karjera” skaidro kā “faktu, ka cilvēkam viena ilgtermiņa darba vietā vienlaicīgi ir vairāki projekta un daļēja laika darbi” [3.].

Pašreizējā ekonomiskā situācija ir tāda, ka, iespējams, portfolio karjera ir vienīgā, kuru iespējams attīstīt šajos apstākļos. Amerikā, gan saprotu, tai valsts atbalsts ir lielāks (re, pat Netflix filmas safilmējuši), un tomēr arī visu citur portfolio karjerām ir vieta. Nu, vismaz kamēr valstu iekšējie kopproduktu pakāpjas līdz “normālam” līmenim. Mana pašreizējā karjera, noteikti atbilst “portfolio karjeras “ definīcijai. Esmu biznesa trenera un konsultante, koučs savā privātpraksē, docente un pētniece augstskolās (RiSEBA, RBS un LU BVEF), un tad man vēl ir maza ražotnīte, kurā top “Špikeris vadītājam” un “Vadītāja Dienas Grāmata” un “Inteliģentas karjeras kārtis”. Tāds normāls portoflio. Jau pilnus 8 gadus. Šodien es domāju, kas gan būtu tas, ko es ieteiktu pati sev, ja tagad vajadzētu sākt savu porfolio karjeru:

1. Nodefinēt pašam sev “kas es esmu?”. Lai ir skaidrs vektors, uz ko tiekties, un lineāls, ar kuru nomērīt visus daudzos projektus un projektiņus, kad to sāk palikt par daudz. Man tādi ir 2 – “#parlabasvadībaspraksi” un “#parlaimīgiemcilvēkiemdarbā”. Par laimi tie bieži ir ļoti cieši kopā;

2. Izmantot katru iespēju un katru ideju. Ja reiz tā līdz cilvēkam ir atnākusi, tātad, tai ir savs mērķis. Ne visas idejas izaug ilgtermiņa peļņu nesošās sadarbībās (man ir tādas dažas), bet katra ir iepazīstinājusi ar jauniem cilvēkiem, iedevusi pieredzi un palīdzējusi man pašai labāk saprast sevi;

3. Vērot, kā idejas un projekti attīstās. Veltīt vairāk laika un enerģijas tiem, kam ir vislielākā atdeve. Atteikties no tiem, kuros patērētā enerģija netiek atalgota. Es tādas revīzijas veicu reizi gadā vai brīžos, kad kalendārā vairs neatliek vietas man pašai.

Ko noteikti nedarīt? Neatlikt. Sākt veidot savu portfolio karjeru jau šodien. Pat, ja galu galā lielais mērķis ir viens, pastāvīgs, ilgtermiņa darbs. Portfolio darbiņos iegūtā pieredze būs labs pamats sarunai darba intervijas laikā. Un kas to zina, varbūt vēl kādam, portfolio karjera vienkārši kļūst par viņa vienīgo darbu.


[1.] Jeff Goins “The Art of Work: A Proven Path to Discovering What You Were Meant to Do, 2015

[2.] Netflix.com

[3.] https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/portfolio-career

bottom of page