top of page
Search

Toksiska darba vide


Uzreiz teikšu kā ir - man no toksiskas darba vides ir alerģija. Līdz ar to nav sanācis pārāk ilgu laiku uzturēties tādā. 

Tomēr dienā, kad ar lūgumu komentēt toksisku darba vidi, man piezvana Elva no žurnāla "Ieva", esmu atkal jau tikko kā "saskrējusies" ar kādu toksisku vadītāju. Un pat ne darba vidē. Tad nu nācās man padomāt, kas tad ir manas sajūtas, pieredze un zināšanas par toksisku darba vidi.


Savā korporatīvajā karjerā pieredzēju vienu šādu vadītāju, un visspilgtāk atmiņā man palicis viņa izmisuma pilnais jautājums: "Nu, kāpēc Tevi nekas neņem?" Pēc tam, kad viņš bija izmēģinājis draudus, pielīšanu un ignoranci. Toksiskie vadītāji ir izcili manipulatori. Viņi sajūt cilvēka vājās vietas pirms vēl cilvēks pats ir uzzinājis, ka tā ir viņa vājā vieta.Toksiskiem vadītājiem ir mīluļi un pārējie. Toksiski vadītāji rada toksisku darba vidi, kur valda bailes, iztapība un lišķība. Toksiska darba vide ir lipīga. Kāda mana kolēģe, arī biznese trenere, pavisam nesen te FB padalījās ar atziņu, ka, "lai manipulācija notiktu ir aktīvi jāiesaistās diviem". Tātad, ja esi strādājis pie toksiska vadītāja savus 2-3 gadus, visticamāk tev vajadzēs pašam iziet pamatīgu detoksikācijas kursu, pirms spēsi uzvesties kā normāls cilvēks. Ko ar to darīt? Vienīgā saprātīgā atbilde ir - piecelties un iet prom. Ko noteikti nedarīt? - Tikai lūdzu neiedomājies, ka tu varēsi mainīt to vadītāju vai to vidi.  Šī mēneša Harvard Business Review to tikai apstiprina - Jeremy Andrus pieredze, mēģinot mainīt toksisku vidi uzņēmumā, kurā viņš bija iecelts ar izpilddirektoru, beidzās ar to, ka uzņēmu vajadzēja pārcelt uz citu štatu, kas faktiski nozīmēja, visu esošo darbinieku atlaišanu. Toksiskajiem vadītājiem nepatīk tiešums un skaidrība. Un viņi nevar pastāvēt blakus cilvēkam ar veselīgu pašvērtību. Vai otrādāk. #ieva #hbr #toksiskadarbavide #toksisksvadītājs #labbūšanadarbā#wellbeingatwork

Comments


bottom of page