top of page
Search

Tava karjera = Tavs kapitāls


Šodien parunāsim par Tavu karjeru. Par Tavu profesionālās attīstības ceļu. Karjera var iet gan augšup, gan lejup, izmest kādu līkumu vai pat cilpu. Tā var uz brīdi pārtrūkt, lai atkal atsāktos, un tā var iet pa diviem ceļiem paralēli. Tā var beigties vienā vietā, lai atsāktos kādā citā. Tā var būt monolīta kā betona siena un tā var būt raiba kā stikliņi kaleidoskopā.


Lai kāda tā arī nebūtu – jautājums kam tā pieder? Vai karjera pieder uzņēmumam, kurš darba sludinājumā sola izaugsmes iespējas, vai karjera pieder Tev – cilvēkam? Vai karjera ir labums, ko uzņēmums Tev var iedot vai neiedot, vai tomēr – karjeru Tu vari uzbūvēt pats. Vari, uzbūvēt, ja uzskati, ka Tava karjera pieder Tev – tas ir Tavs kapitāls.

Kā būt veiksmīgam karjeras kapitālistam:

  1. Esi radošs un atļaujies spontanitāti savā darbā! Pat, ja Tavs darba apraksts ir iekalts teju vai akmenī  un jebkuras atkāpes no tā tiek izskatītas iknedēļas vadības sanāksmēs, Tu vari radīt atšķirību, veicot pienākumus ar smaidu, “pa kluso” saliekot kolēģiem kabatās konfektes vai kā manis nesen satiktais autobusa šoferis vēlēt katram pasažierim, kas kāpa ārā no autobusa “labu veselību!”

  2. Esi Tu pats un nepārtraukti pilnveidojies! Ja lietojam biznesa terminoloģiju – kas ir Tavs “unikālais pārdošanas punkts”? Vai “konkurējošā priekšrocība”. Atrodi to savu spēju, iezīmi, talantu, kas Tevi padara unikālu un izkop to. Tad Tu būsi ĪSTS, un cilvēkiem patīk ĪSTI cilvēki.

  3. Uzturies labā sabiedrībā! Tava labā sabiedrība ir visi tie cilvēki, kas Tevi ceļ spārnos, kas Tevi iedvesmo, kas ir Tev interesanti, kas domā savādāk kā Tu, kas pasauli redz citās krāsās. Tā ir tā sabiedrība, kas Tev ir vajadzīga – tā Tevi atbalstīs, kad vajadzēs, un sapurinās arī, kad vajadzēs. Par labajām idejām, kuras kopā radīsiet, nemaz nerunāsim.

  4. Esi pirmais savā jomā! Tas nav aicinājums uz revolūciju. Nepavisam ne, tas ir pamudinājums atļauties izdarīt kaut ko papildus, kaut ko tādu, ko neviens Tavā jomā vēl nedara, bet iespējams rīt tas jau būs “parasts notikums”.

  5. Esi tas, kurš “izstrēbj putru”! Dzīve ir dzīve un darbs ir darbs. Ik pa laikam kā vienā to otrā “ievārās”, kas tāds, ko neviens nav ne gribējis, ne gaidījis. Šī ir Tava iespēja – uzņemies atbildību un atrisini situāciju. Tas ir labākais veids kā celt savu vērtību.

  6. Izmanto savus resursus! Karjeras ceļā uzkrātās zināšanas, pieredzi un kontaktus liec lietā un dalies ar tiem. Tad arī citi cilvēki uzzinās Tavu vērtību un būs gatavi par Tavu darbu un tā rezultātu maksāt vairāk.

Izklausās forši, bet mazliet bailīgi? Nu, darījumi ar kapitālu vienmēr ir bijuši riskanti, bet naudas turēšana “zeķē” arī vēl nevienu bagātu nav padarījusi.

bottom of page