top of page
Search

Obligātā literatūra vadītājiem (un politiķiem) – Barrack Obama “A Promised Land”

Kāpēc šo grāmatu vajadzētu izlasīt katram un ikvienam, kas iedomājas, ka viņš/a varētu vadīt cilvēkus, organizācijas vai valsti?


Pašrefleksija 700 lapaspušu garumā. Par pašrefleksijas kritisko nozīmi personīgās un profesionālās attīstības ceļā laikam jau neviens vairs nav jāpārliecina. Šī grāmata ir lielisks piemērs, kā to darīt. Atcerēties svarīgākos notikumus, pārskatīt savus domāšanas modeļus tajos, būt kontaktā ar savām sajūtām notikumu laikā. Izdomāt, kā citreiz rīkoties gudrāk.

Māksla vadīt paradoksus. Sasniegt mērķus vai izdabāt citiem. Īstermiņa rezultāti vai ieguvumi ilgtermiņā. Veltīt laiku savu resursu atjaunošanai vai izdarīt tur vēl vienu to darbiņu. Paradoksi ir vadītāja ikdiena, un izskatās, ka labākais veids, kā tikt ar tiem galā, ir salīgt ar tiem mieru. Nemēģināt tos iztaisnot, bet izdarīt labāko, ko konkrētā situācija ļauj.

Fokuss uz izdarīto. Pildīt dotos solījumus, lai arī kādiem tik kompromisiem nevajadzētu piekrist. Bet izdarīt, saglabājot fokusu uz galveno ideju, kāpēc viena vai otra lieta tiek darīta.

Klausīties cilvēku stāstos. Katram cilvēkam ir viņa vēsture. Lai cilvēku varētu saprast, ir jāzina viņa stāsts. Pārsteidzoši, cik daudz vietas grāmatā ir atvēlēts citu cilvēku stāstiem, kas ļauj saprast šo cilvēku domāšanas modeļus.

Palikt cilvēkam. Cilvēkam, kuram ir svarīgi, ka bērni apķeras viņam apkārt. Cilvēkam, kuram atrodas laiks uzspēlēt kārtis ar savu komandu. Cilvēkam, kurš nepārtraukti šaubās, vai pieņemtais lēmums tiešām vairo kopējo labumu vai ir tikai plāksteris savam ego.


bottom of page