top of page
Search

Mērķu izvirzīšana



Vai tu izvirzi sev mērķus? Es, jā. Sāku jau diezgan sen. Vēl iepriekšējā, korporatīvajā, dzīvē, kad laiks burtiski lidoja, bija sajūta, ka nekas nekad nav izdarīts. Es sāku katrai dienai noteikt mērķi – 1 lietu, kas ir obligāti jāizdara. Vēlāk es uzzināju, ka šādas 1 lielas lietas dienā var būt 3. Ja ir tik laba diena, ka izdodas paveikt 3 svarīgas lietas (dažreiz tā svarīgā lieta ir tieši tik liela kā pierakstīšanās pie friziera), tad pēc tam atlikušajā dienas daļā ir prātīgāk nodoties atvilktņu kārtošanai.

Laika gaitā mērķu izvirzīšana kļuva gan par paradumu, gan arī komplicētāka. Es ievēroju SMART principu (nu vismaz 3 burtus par to, ka jābūt precīziem, mērāmiem un ar noteiktu termiņu). Tos termiņus es mēdzu pastiept pēc vajadzības. Piemēram, savu mazā biznesa finanšu mērķi sasniedzu pagājušogad, lai gan biznesu uzsāku pirms 10 gadiem. Jā, bija drusku ambiciozs 😊. Un tagad man ir nākamais finanšu mērķis – arī drusku ambiciozs, bet vajag vienmēr kādu sapni, uz ko tiekties arī.

Vēl es esmu sapratusi, kuras ir manas dzīves svarīgās dimensijas – es pati, veselība, attiecības, ģimene, bizness, attīstība un nauda. Zinu to īpatsvaru tajā kokteilī, ko sauc par darba un dzīves līdzsvaru, un katrai no tām jomām arī esmu noteikusi mērķus. Vai tas mani neiedzen stresā? Nē, nemaz, jo es zinu, ka, ja arī kādu mērķi nesasniegšu, tad 1) varēšu pagarināt termiņu; 2) atrast racionālu paskaidrojumu, kāpēc es pieņēmu lēmumu to nepildīt. Protams, dažreiz gadās noteikt mērķus, kurus nevar un nevar sasniegt. Bet tad, kad es paskatos, cik daudz laika un enerģijas esmu tērējusi tā realizācijai, nākas atzīt, ka tomēŗ šis mērķis nebija svarīgs. Jo, ja jau būtu, tad jau es būtu kaut ko darījusi vairāk.

Pagarinājās arī mērķu termiņi – uz cik ilgu periodu, es esmu gatava plānot mērķu sasniegšanu. Kā jau minēju – sāku ar 1 dienu, tagad jau ir lietas, kuras plānoju gadam. Pagājušajā gadā biju noteikusi sev ļoti konkrētus attīstības mērķus, kurus ir izdevies izpildīt par 90% (trešais zinātniskais raksts vēl redaktora galdu nav ieraudzījis, bet ir “gandrīz” gatavs).

2022. gadā man ir sekojoši mērķi:


- Profesionālajā darbībā uzrakstīt grāmatu vadītājam par vadītprasmēm. Tā ir tēma, kuru pasniedzu jau 10 gadus, un savāktais un apkopotais materiāls ir tā vērts, lai to saliktu skaistā formātā. Starp citu, vari man palīdzēt saprast labākās proporcijas grāmatas saturam, paužot savu viedokli. Kas tev būtu vērtīgāk – vadības jēdzienu un konceptu skaidrojumi, pieredzes stāsti, situāciju risinājumi soli pa soli vai pašrefleksijas uzdevumi? Nobalso te!


- Attīstības jomā – PROSCI nākamā līmeņa pārmaiņu vadības sertifikāts un 2 zinātniskie raksti;

- Pašai sev – tikt vaļā no 10 kg (COVID situācijas blakusefekts …., bet kamēr problēma bija mazāka vispār nebija motivācijas neko darīt) un aizbraukt ceļojumā vienai pašai.


Kāpēc es to rakstu? Jo viens noteikums mērķu sasniegšanai ir pastāstīt par saviem mērķiem citiem. Otrs, vienkārši ir jādara.

Kādi ir tavi mērķi?

Lai top!

bottom of page