top of page
Search

Kā strādāt mājās, kurās aug bērni


Šādus vēstījumus saņem mamma, kura strādā mājās un kuru bērni zin, kāpēc viņa nevis liek lego klučus un ģērbj bārbijas, bet gan skatās datorā. Šim zīmējumam ir kādi 3 vai 4 gadi jau. Tomēr nonākt līdz tādam sapratnes līmenim nav bijis ne viegli ne vienkārši abām pusēm. Asaras, dusmas, aizvainojums, aizcirstas durvis (tikai šodien sāku domāt, kā ir paveicies tiem cilvēkiem, kuriem ir durvis,ko aiz sevis var aizcirst), pašpārmetumi sev par ne tik kvalitatīvi izdarītu darbu kā būtu varēts, ja vien būtu miers mājās, un nebūšanu mammas ideālam. 


Es teiktu, ka realitātes pieņemšana, samierināšanās ar to un pašdisciplīna ir tas, kas pieļauj efektīvu darbu no mājām.

Realitāte ir tāda, kāda tā ir - maziem bērniem mammu vajag visu laiku, mamma ir vienīgā, kas zin, kur paslēpies spēļu zaķis, var atsniegt sakārojušās Kellog's pārslas un palīdzēt sadalīt pasauli ar brāli.


Un realitātē mammai un tētim vēl ir arī darbs. Samierināšanās sadaļā ir divi punkti:

1) saprast un samierināties, ka ierastais darba un strādāšanas režīms ir jāaizmirst uz visiem laikiem. Mājās nevar strādāt tāpat kā birojā (atceros epizodi no vienas savas atgiešanās darbā pēc dekrēta atvaļinājuma - gaidīju katru darba dienu, jo tās 8h birojā likās kā gatavais kūrorts :)). 2) samierināties ar to, ka nekas nebūs ideāli. Būs pietiekami labi. Spēt ar šo sadzīvot ir grūtāk kā pateikt. Izdari labāko, ko vari līdz dienas beigām un tad sūti prom cik un kāds ir, tu būsi pārsteigta cik bieži tavs "tur visu vajadzētu pārtaisīt" izrādīsies "tieši tas, kas bija vajadzīgs".

Kā tad strādāt, kad bērni ir mājās?

1) katru dienu izvirzīt vienu konkrētu mērķi/uzdevumu, kas šodien obligāti jāpaveic (kaut vai, ja līdz 2 naktī būs jāstrādā) 2) sadalīt to lielo dienas uzdevumu mazos gabaliņos (tu taču zini kā var apēst ziloni, vai ne? - pareizi! - pa gabaliņam). Nevarēsi veltīt 2 nepārtrauktas stundas bilances savilkšanai kopā vai prezentācijas sagatavošanai, jo kādam kaut ko ik pa brīdim vajadzēs. 3) ja tās 2 stundas nepārtrauktas domāšanas un darīšanas vajag, tad meklē risinājumus savā dienas režīmā. Es ceļos no rītiem 5 (tas 5 a.m. klubs man gan pašai liekas baigs :)), bet es to daru, jo zinu, kat tad laiks līdz 7 pieder tikai man. Ja esmu iepriekšējā dienā kārtīgi izdomājusi, kas tieši ir jāpaveic, ticiet man, stundas laikā var izdarīt 4h darbu mierīgi. Mans vīrs ir pūce, viņš strādā pēc 22:00, kad mēs visi citi aizejam gulēt. 4) dienas laikā atceries, ka esi darā,kamēr vien izvirzītais mērķis nav sasniegts - katrā brītiņā pieraksti pa ciparam vai pieliec pa slaidam. Maisot zupu un šūpojot bērnus šūpolēs citreiz atnāk lieliskas idejas kā savu domu labāk noformulēt. 5) kad izvirzītais dienas mēŗkis ir sasniegts - apbalvo sevi - pasērfo feisītī, uztaisi sev pasaulē gardāko kafiju, iedod sev atlikušo dienas daļu brīvu....

Kā uzturēt profesionālu tēlu konferences zvana laikā mierinot bērnus vai apsaucot suni?

1) proaktīvi brīdināt zvana dalībniekus par situāciju mājās; 2) atcerēties, ka visi tie, kas piedalās zvanā arī ir bijuši tieši tādā situācijā vai pārskatāmā nākotnē nonāks. Ja kādam tava situācija ar bērniem mājās šķiet galīgi nepieņemama, jautājums vai tu vēlies turpināt sadarvību ar cilvēkiem,kuri nespēj vai negrib saprast un cienīt tavu situāciju.


Ko noteikti ņemt vērā?

1) bērniem jābūt "paēdušiem" ne tikai fiziski, bet arī emocionāli - ir vienkāršāk 15 minūtes paspēlēties ar klučiem nekā visu dienu dusmoties uz bērniem un pēc tam uz sevi par to, ka dusmojies uz bērniem; 2) lai kas arī nenotiktu, tu vienmēr būsi pati labākā mamma vai labākis tētis; 3) un ar to droši vien vajadzēja sākt : "Tu esi lieliska/s!"

Un pats svarīgākais - pašdisciplīna vai citā vārdā motivācija

Bez tās nevarēs. Lai to ieslēgtu,man palīdz mana ļoti skaidrā motivācija - ja es nestrādāšu un nedarīšu to labi, tad maniem bērniem nebūs ko ēst vai ko vilkt mugurā. Tad es jutīšos pavisam slikti, tātad ir jāstrādā.

Laika ierobežojums arī izrādās ir laba motivācija - es zinu, ka šo darbu varu paveikt tikai šajā stundā. Viss, ko es paspēšu izdarīt, tas arī būs rezultāts. Apbrīnojami, cik šis efektīvi safokusē uzmanību, lai darbu paveiktu ātri un kvalitatīvi.

-------------------------------------------------------------

Pieteikties lecijai/sarunai par attālināto darbu vari te: https://forms.gle/qVZVT16gEDu3C3icA

bottom of page