top of page
Search

Kas īsti ir karjera?

Lai ķertos pie karjeras uzlabošanas (par veiksmīgas karjeras formulu nākamajā rakstā), tiksim skaidrībā par to, kas tad īsti ir karjera? Lai kaut ko veidotu, visupirms tas ir kārtīgi jāiepazīst! Izrādās, šis jautājums nav nemaz tik vienkāršs un pastāv vairākas teorijas par šo tēmu!



  • Vispopulārākais uzskats ir, ka karjera ir progresējoša darbu secība, palielinot atbildības līmeni un no jaunākā speciālista kļūstot par attiecīgās nodaļas vadītāju.

  • Otra pieeja saka, ka karjera ir profesionālo lomu secība, jo skaidrs, ka darbs jau nav tikai darbs – katra cilvēka personība ienes savas nianses jebkurā darba aprakstā. Diezgan bieži, vērtējot amatus, ir dzirdams komentārs “Datu analītiķis? Kas tas ir?” “Ā, Jānis!” Nu tagad skaidrs - šo amatu novērtēsim ar … punktiem.” Un pavisam skaidrs, ka ir novērtēts ne jau datu analītiķa pienesums organizācijas funkcionalitātes nodrošināšanai, bet gan Jānis. Tātad karjera ir arī Tava loma un pienesums uzņēmumam.

  • Karjera ir arī cilvēka darba pieredze dzīves laikā. Mūsdienās, kad darbu saturs mainās līdzi katrai jaunai tehnoloģijai un lomas privātajā un darba dzīvē ir saplūdušas, parādās vieta pieredzei – visam piedzīvotajam un piepildītajam. Turklāt pieredzi sniedz ne tikai darbā pieredzētais - ceļojumi paplašina grafiskā dizainera radošumu, brīvprātīgā darbs paaugstina empātiju pret kolēģiem, deju treniņi palīdz savākties, kāpjot uz skatuves konferencē.


Visas trīs pieejas vieno kāds kopīgs elements -tā ir attīstības, augšanas, progresa sajūta. Varbūt vienkārši to var saukt par sajūtu, ka esi dzīvs – ka ir vēl kaut kas, kas jāsasniedz, kaut kas, kas jāizdara. Sajūta, ka ir vēl vieta, kur augt un pilnveidoties. 

bottom of page