top of page
Search

Ja esi palicis bez darba


Bezdarba pieredze ir viena no ļaunākajām pieredzēm, ko cilvēks var piedzīvot. Karjeras vadības literatūrā psihoemocionālais pārdzīvojums, ko rada darba zaudēšana, tiek pielīdzināts tam, kas rodas, zaudējot tuvu cilvēku. Nav jau arī nekāds brīnums. Darbs ir tā vieta, kur cilvēks pavada lielāko daļu nomoda laika. Darbs ir tas, kurā daudzi cilvēki meklē un atrod savas dzīves jēgu. Darbs ir tas, kas apmaksā rēķinus, lai cilvēks varētu dzīvot dzīvi, kādu viņš vēlas. Tāpēc, protams, tas ir sāpīgi – palikt bez darba. Tomēr es nepavisam neieteiktu ieslīgt bezcerībā, bezspēcībā un bezjēdzībā. Tās ir vilinošas, bet diemžēl neatrisina situāciju. Katra diena, ko cilvēks pavada bez darba (ja vien viņš ir pieradis strādāt un ja vien viņam tas nav bijis mērķis tagad kādu laiku pabūt bez darba), nodara reālus zaudējumus cilvēka mieram, pašvērtības sajūtai un bojā attiecības ar līdzcilvēkiem. Piedāvāju sekojošu recepti bezdarba krīzes pārvarēšanai.


1. Es varu


Sāc ar savu stipro pušu apzināšanu. Saraksti visu, ko tu zini, proti, vari.  Saraksti visas īpašības, kuras Tev piemīt un, Tavuprāt, padara Tevi par labu cilvēku. Apjautā savus kolēģus draugus, radus un paziņas – kas ir tas, ko viņi Tevī vērtē visaugstāk. Tas ir svarīgi, jo nākotni (un vispār jebko) var uzbūvēt tikai uz stipriem pamatiem.


2. 100 idejas


Radi 100 idejas, kā tu varētu pelnīt naudu. Paņem brīvas 24h stundas tikai sev un saraksti 100 idejas, kā tu ar savām prasmēm un iemaņām varētu pelnīt naudu. Idejas var būt pavisam vienkāršas, pavisam reālas, galīgi trakas un pilnīgi neiespējamas. Bet noteikti 100! Vai tu to vari?


3. Praktiskā darba meklēšana


 Paskaties, kuras tevis radītās idejas tev šķiet visiespējamākās, lasi darba sludinājumus un skaties, kuros minētās prasības atbilst tam, ko tu esi par sevi uzzinājis, apzinot savas stiprās puses un saģenerējot tik daudz dažādu ideju. Atceries, ka darba meklēšana tagad ir tavs darbs. Tas ir jādara katru dienu  –  lasi sludinājumus, sūti pieteikumus, stāsti radiem, draugiem un biznesa partneriem, ka tu meklē darbu, ieliec darba meklēšanas sludinājumu, sāc attīstīt sava mazā biznesa ideju…


4. Rūpes par sevi


 Sporto, izglītojies un baudi dzīvi! Darba meklēšana prasa daudz spēka, un spēka atjaunošana arī ir darbs.

Ilustrācija ierakstam par darba pazaudēšanu un jauna darba meklēšanu, mani bija skaidra jau sen. Tas ir tieši tā, kā šajā tautasdziesmā:


Gauži raud saulīte ābeļu dārzā,

Saulītei pazuda zeltābolītis

Neraudi, saulīte, Dievs dara citu

No vara, no zelta no sudrabiņa.


/Latviešu tautasdziesma/

Comments


bottom of page