top of page
Search

50% cilvēku Latvijā vēlas mainīt darbu

Darba maiņa ir ideja, kas arī mani ik pa laikam apciemo. Nu, vismaz ar kārtu reizi 3 gados (skatīties manu Linkedin profilu). Arī pagājušogad pie manis atnāca šī brīnišķīgā ideja, un es pēc ilga laika pamēģināju, kā tas ir – būt uzrunātai amatam, tikties dažādos līmeņos un dažādos skatupunktos, tikt izvēlētai, vienoties par līguma noteikumiem. Un tad, vismaz formāli, palikt tomēr turpat, kur es esmu.



Vasarā satiku meiteni, kas teica, ka vēlas mainīt darbu. Jautāju viņai, kādu darbu tad viņa vēlētos. Viņa teica, ka vēlētos, lai samaksa būtu lielāka un lai tā būtu regulāra. Plus – būtu labi nestrādāt pie radiniekiem. Bet darbu, ko viņa dara? Nē, to viņa negribēja gan mainīt.


Darbam ir vairāki aspekti:

1) Darba saturs – kas ir tas, ko es ikdienā daru? Vai man ir iespēja katru dienu darīt to, kas man vislabāk patīk un padodas?

2) Darba noteikumi – samaksa un visi citi materiāli un nemateriāli labumi, sākot no piemaksas par bērna piedzimšanu un beidzot ar vadības stilu ikdienā;

3) Darba devēja tēls – var būt tā, ka vienu dienu konkrētajā vietā strādāt ir prestiži, citu vairs nē, un var būt tā, ka kādam konkrētam cilvēkam šķiet, ka turpmāk tieši šajā organizācijā vairs nevarēs turpināt strādāt, vismaz ne tuvākos pāris gadus.

Esmu pamēģinājusi savā karjerā katru iemeslu, lai mainītu darbu. Arī šoreiz es samainīju darbu – konkrēti - darba devēja tēlu, un no “frīlancera” kļuvu par īstu “darba devēju”. Tās bija īstās pārmaiņas, kuras man patiesi vajadzēja, nevis mainīt darba devēju.

Bet ceļš līdz sapratnei par to, kas tad īsti ir tas, ko man vajadzētu mainīt, un to arī samainīt, nebūt nav vienkāršs. Manā gadījumā tas bija pagarš atlases process, ilgstošas pārdomas ar dažādām sajūtām, lēmuma pieņemšana, gatavošanās “jaunai” dzīvei un tad vienā dienā tieši par 180 grādiem atgriezties tur, kur, šķiet, jau biju (jo viss taču iet pa spirāli), bet pilnīgi noteikti jau nākamajā līmenī, ļoti intensīvs darbs 4 mēnešu ilgumā, lai jaunā pieeja sāktu strādāt.  

Galvenās atziņas:


  • tas kņudinātājs iekšā par to, ka kaut kas jāmaina, nekad nekļūdās;

  • doma, ka jāmaina darbs, var izrādīties arī nepareiza, jo varbūt jāmaina darba noteikumi vai darba saturs;

  • iespējams, ka jāmainās ir pašam, nevis jāmaina darbs;

  • darba interviju process ar paralēlu koučingu var palīdzēt nonākt līdz īstajām atbildēm ātrāk.

bottom of page